Rahaväärennökset Kouvolan Kuntotalolla 10.3.2001

"...en voi heittää edes kruunua tai klaavaa, ei markan kuvaa löydy taskusta..."

10.3.2001 Kouvolan Kuntotalon keikalla Arjalle annettiin noin kahdeksan kertaa normaalia suuremmat "pahvikolikot". Tällä sivulla on ohjeet, kuinka itse voit tehdä vastaavat rahaväärennökset helposti kotona.

Materiaalit

Rahojen tekemiseen tarvitset aaltopahvia, sakset, pahvi-/puuliimaa, paperiliimaa, harpin sekä lisäksi värilasertulostimella tulostetut suurennetut valokuvat kolikkojen kuvioinnista (kruuna, klaava ja kantti).

Voit ladata kuvatiedostot markan ja viiden markan rahalle tästä:

Yllä ilmoitetut tulostuskoot ovat ohjeellisia. Rahoista ei tule mittasuhteitaan täysin aitoja vastaavia, mutta yhdennäköisyys on tärkeintä. Tulostaminen on syytä tehdä mahdollisimman paksulle pinnoitetulle (coated) paperille. Mikäli tulostat kuvat kopiofirmassa, keskustele mahdollisuuksista myyjän kanssa. Reunojen tulostaminen vaatii A3-paperin, muut tulosteet mahtuvat A4-arkeille.

Työvaiheet

Leikkaa aaltopahvista kolme tulosteita hieman pienempää kiekkoa (19 cm tai 20 cm halkaisijaltaan). Yritä saada kiekoista mahdollisimman saman kokoisia ja pyöreitä.

Tarkista, että kiekkojen yhteispaksuus on noin 12 mm. Mikäli näin ei ole, kokeile toisenlaista pahvia tai vaihda kerrosten määrää.

Valitse kiekoille sellainen järjestys, että pienin kiekko on keskimmäisenä. Muuten kantin liimaaminen siististi on vaikeaa. Levitä kiekoille liimaa ja liimaa ne toisiinsa. Aseta aaltopahvin aallot liimatessasi aina suoraan kulmaan toisiinsa nähden. Varmista, että keskimmäinen kiekko ei jää mistään kohdasta reunaa ulommaisia kiekkoja ulommaksi!

Aseta kiekkopino varovasti kuivumaan painon alle.

Odottaessasi voit leikata tulostetut kuvat reunojaan myöten. Älä jätä pyöreisiin kuviin yhtään valkoista reunoihin.

Kun pahvikiekkopino on kuivunut, liimaa pyöreät kuvat "kolikon" molemmille puolille paperiliimalla. Mikäli haluat varmistaa, että kolikoissa ei näy huonossa valaistuksessa aaltopahvin "raitaisuus", liimaa kuvat ensin kartongille ja sitten vasta kiekon pintaan. Aseta kiekot kuivumaan painon alle, jotta papereihin ei nouse aaltoja. Kuivumisen jälkeen tarkista, että paperit ovat tarttuneet kaikista reunoistaan hyvin. Tarvittaessa liimaa reuna-alueita uudelleen.

Levitä runsaasti pahvi-/puuliimaa toiselle kanttinauhalle. Jätä sentin veran nauhan toisesta päästä (viitosessa siitä päästä nauhaa, jossa on tähti) liimattomaksi. Asettele nauha "pahvikolikon" reunaan varoen liiman osumista kolikon pintoihin.

Liimaa vastaavasti kantin toisen puolisko. Lyhennä nauha ensin sopivaan pituuteen. Aseta nauhan alkupää liimattomaksi jätetyn ensimmäisen nauhan pään alle.

Nauhojen päät päätetään paperiliimalla päällekkäin (viitosen kanttinauhoissa tähtikuvio jää päällimmäiseksi). Painele kanttinauhaa voimakkaasti joka puolelta liiman kuivumisen aikana. Lämpimällä ilmavirralla voi samalla nopeuttaa kuivumista. Aseta "kolikko" tämän jälkeen takaisin painon alle kuivumaan, jotta varmistetaan, että kolikon tahoihin ei synny aaltoja liimojen kuivuessa.

Kun liimaukset ovat kuivuneet, on aika viimeistellä "kolikon" reunat leikkaamalla kolikon reunojen ylitse tulevat paperin reunat siisteiksi.

Näin rahaväärennös on valmis Arjan keikalle kuljetettavaksi.