Arja Korisevan parhaat levytykset

ArjaWorldin valinnat Enkelin Silmin -lehden äänestykseen

Arja Korisevan Fan Clubin jäsenlehdessä Enkelin Silmin järjestettiin numerossa 3/01 äänestyskilpailu, jossa pyydettiin ilmoittamaan viisi parasta Arjan levyttämää laulua paremmuusjärjestyksessä.

Monet fanit varmaan tuskailivat mielettömän tehtävän edessä, kuten minäkin. Olin näet aina aiemmin kieltäytynyt tällaisesta keinotekoisesta Arjan laulujen rankkaamisesta. Laulujen "hyvyys" on asia, joka riippuu niin monesta ulkoisesta tekijästä: mielialasta, ympäristöstä, (keikka-) muistoista, jne. Mutta koska klubiemäntämme Saila oli tällaisen kilpailun lehteen laittanut, enää en voinut sivuttaa tätä kysymystä.

Arviointimenetelmäni

Lähdin käsittelemään asiaa niin analyyttisesti kuin pystyin. Kävin ensin työmatkoillani linja-autossa lävitse listoja, joihin olin tulostanut kaikki Arjan levyttämät laulut levyittäin. Arvioin kaikki laulut viisiportaisella asteikolla (--, -, 0, +, ++), pyrkien luottamaan ensimmäiseen mielikuvaan, jonka kukin laulu toi tullessaan. Minulla ei ollut hajuakaan, kuinka monta laulua tulisi tässä vaiheessa saamaan täydet kaksi plusmerkkiä.

Kuten epäilinkin, kahden plussan lauluja kertyi reilusti yli vaadittu viiden määrä.

Ensimmäisestä vaiheestani täysin pistein selvinneet laulut
Laulun nimi Arvio Levyn nimi Media Levyn no. Vuosi
Sinun kanssasi tähtisilmä ++ Tangokuningatar & -kuningas cd 0 1989
Kuningaskobra ++ Arja Koriseva cd 1 1990
Tää ystävyys ++ Arja Koriseva cd 1 1990
Kun rakastat ++ Rakastunut nainen cd 6 1995
Kaipuun kultaa ++ Rakastunut nainen cd 6 1995
Tähtien katse ++ Rakastunut nainen cd 6 1995
Kattojen primadonna ++ Rakastunut nainen cd 6 1995
Sitä onni on ++ Mieli maailmoja juoksee cd 8 1997
Tämän taivaan alla ++ Mieli maailmoja juoksee cd 8 1997
Kun tyttö rakastuu ++ Yö on hellä cd 9 1998
Tanssitaan ++ Yö on hellä cd 9 1998
Kun kanssas tanssin aloin ++ Pieni kultainen avain cd 10 1998
Pieni kultainen avain ++ Pieni kultainen avain cd 10 1998
Sydämessä jos sun ++ Kuuntelitko sydäntäs cd 11 2001
Joonatan ++ Kuuntelitko sydäntäs cd 11 2001

Tämän jälkeen alkoi rankka pudotus peli. Ensin pudotin pois muutaman laulun, jonka arvioin varmasti jäävän pois viiden kärjestä. Sitten oli aika kuunnella jäljelle jääneitä lauluja taustamusiikkina, ja suorittaa "semifinaali" muutaman harkintapäivän jälkeen.

"Semifinaalissa" viiden finalistilaulun valinta sujui hyvin, mutta kaksi laulua kamppailivat tiukasti viimeisestä finaalipaikasta. Tämä helpotti lopulta myös lopullisen järjestyksen luomisessa: koska "Tähtien katse" meinasi pudota finaalista "Pieni kultainen avain" -laulun vuoksi, oli se siksi varma finaalin jumbo. Myös listan ensimmäinen oli jo valikoitunut muiden joukosta. "Semifinaalivaiheessa" pohditutti myös se, että finaaliin oli matkalla yksi hyvä laulu kaikkein tuoreimmalta albumilta - tällaisessa äänestyksessä laulujen ikä ei saisi vaikuttaa valintaan.

Finaalin himmeämmistä mitalisijoista taisteltiin kovasti. Lopulta äänestyslipukkeeseen piti lukita joku järjestys näille viidelle laululle.

Omat ääneni vs. äänestyksen tulos
ArjaWorldin valinnat Enkelin silmin -lehden äänestyksen tulos 
 1. Kun rakastat, 1995
 2. Kuningaskobra, 1990
 3. Kattojen primadonna, 1995
 4. Sydämessä jos sun, 2001
 5. Tähtien katse, 1995
 1. Rakastunut nainen, 1995
 2. Enkelin silmin, 1991
 3. Rannalla, 1990
 4. Sydämessä jos sun, 2001
  Aamuyö, 2001

Omat valintani poikkeavat lähes täysin äänestyksen lopullisesta tuloksesta. Syynä on ilmeisesti se, että itse suosin sellaisia lauluja, jossa on selkeä rytmi ja nopeuttakin riittävästi estämään nukahtamisen. Onneksi edes yksi suosikeistani on muidenkin suosiossa.

Muita johtopäätöksiä

Valinnoistani näkyy pelottavan voimakkaasti mielipiteeni Rakastunut nainen -albumista (1995). Mielestäni myös Arjan ensimmäiset levyt olivat hyviä, mutta niissä plusmerkit jakaantuvat tasaisemmin laulujen kesken, eikä niissä olleet laulut päässeet "Kuningaskobraa" lukuunottamatta finaaliin.

Tämä syksyinen arviointini tuotti myös kullekin Arjan levylle arvosanan, joka on levyn laulujen saamien plus- ja miinusmerkkien keskiarvo. Parhaimmat prosentit Arjan albumeista tulivat levyille "Me kaksi vain" ja "Rakastunut nainen", molempien saadessa keskiarvokseen "+58%", eli keskimäärin reilu puolikas plusmerkki kullekin laululle.

Näet ArjaWordin hienompana, jos hankit uudemman Internet-selaimen!