Arja Koriseva: Joulu joka päivä, Arja Koriseva Oy 2002, AK-001

Arjan ensimmäinen omakustannealbumi mykistää


Jo vuonna 1993 Arja Koriseva teki rohkean ratkaisun ja otti omaan hoitoonsa orkesterinsa keikkamyynnin. Nyt vuoden 2002 loppupuolella Arja-rouvan riippumattomuus on saanut uuden askeleen, kun Arja on tehnyt ensimmäisen albuminsa ilman "levy-yhtiötä".

Nyt juuri julkaistu levy "Joulu joka päivä" on mykistävä kokemus. Se on suorastaan erinomainen joululevy niin keveän vaikutelman saaneille joulumusiikkimarkkinoille. Onkin syytä väittää, että Arjan pääseminen vapaaksi levy-yhtiöiden kahleista on mahdollistanut juuri sellaisen levyn tekemisen, mitä Arja itse on halunnut - ja levykokonaisuus tuntuu tekevän jopa minutkin sanattomaksi. - - -

Hyvän joululevyn tekeminen on vaikeaa, tähän asti luulin, että se on peräti mahdotonta. "Joulu joka päivä" -laulun mukaan nimensä saanut albumi on erittäin erilainen kuin Arjan aiempi joululevy. Vuonna 1991 julkaistu "Saa joulu aikaan sen" oli musiikkivideoineen melkoinen "santaclauspark". Lähes siitä asti on Arja lupaillut seuraavaksi jouluksi hartaampaa joululevyä, ja on sitä odotettukin.

1.
Siks' toivon
(säv. M. Toivanen, san. J. Toiviainen, sov. M. Toivanen)
Arja kertoi etukäteen laulun vakavuudesta, mutta tämä on sopivan kaunis.
2.
Valkea sade
(säv. & san. K.Klotz, sov. H. Elo)
Kalle Klotzin on tehnyt uuden virreltä kuullostavan joululaulun, joka sopisi myöhempienkin joulujen tunnelmahitiksi. Kuvitelkaa tämä soitettavaksi kirkkouruilla!
3.
Lunta saa tuiskuttaa (Let It Snow! Let It Snow!)
(säv. J. Styne, san. S. Chan, suom. san. E. Lehtiniemi, sov. P. Jalonen)
Pertsan hieno jazzahtava sovitus, joka todella jää mieleen. Levyn ensimmäinen "menopala". Laittaa tanssijalankin nykimään. Pakko kuulla uudestaan!
4.
Joulu joka päivä (Christmas Can Be Everyday)
(säv. & san. J. Webbs, suom. san K. Kosonen, sov. P. Jalonen)
Amerikkalaistyylinen keskihidas joululaulu. Varman päälle valittu nimilaulu, ehkä radiot soittavat sitten juuri tätä, jos jotain soittavat.
5.
Varpunen jouluaamuna
(säv. O. Kotilainen, san. K. A. Hougberg, sov. H. Elo)
Heikki Elon legendaarinen, mm. Arjan kirkkokonserteista tuttu harras sovitus.
6.
Tähti tähdistä kirkkain
(säv. K. Halonen & K. Jernström, san. V. Salmi, sov. P. Jalonen)
Tälle levylle odotettu joululaulu, jonka duettoesitys vuoden 2000 joulukonserteissa on jäänyt monen mieleen!
7.
Joulusydän (Last Christmas)
(säv. & san. G. Michael, suom. san. T. Sammalkorpi, sov. P. Jalonen)
Hieno alku! Myöhemminkin taustakuoroa käytetään hienosti. Pertsalle pisteet! Vaikea sanoitus. Ei aukea kertakuuntelulla, laittaa siis kuuntelemaan uudestaan.
8.
Lasten joulu
(säv. O. Merikanto, san. Larin Kyösti, sov. P. Jalonen)
"Pöppö muilla mailla." Arjan konserteissaan tutuksi tekemä Oskari Merikannon perinteinen joululaulu. Pianosäestys.
9.
Lapsi tuoksuu joululta
(säv. E. Nieminen, san. S. Svärd, sov. P. Jalonen)
Joulu ja uusi vauva. Hienosta aiheesta tehty, mutta hieman "tehdyn" oloinen laulu.
10.
Talven ihmemaa (Winter Wonderland)
(säv. F. Bernard, san. D. Smith, suom. san. Saukki, sov. P. Jalonen)
Iloista amerikkalaista joulutunnelmaa. Taas hieno alku! Sovituksen upeat taustalauluosuudet olisivat voineet olla erottuvammat, kuten vuoden 2000 konsertissa kuulimme.
11.
Joulutaivas tähtineen (Have Yourself A Merry Little Christmas)
(säv. & san. H. Martin & R. Blame, suom. san. T. Sammalkorpi, sov. P. Jalonen)
Normaali tuontijoululaulu. Onneksi näitä ei ole laitettu tälle levylle liikaa. Sovituksella on saatu onneksi hieman särmää ja rytmiä.
12.
Kun joulu on
(säv. O. Kotilainen, san. A. Noponen, sov. P. Jalonen)
Kivasti kitaralla alkava sovitus levyn perinteisimmästä joululaulusta.
13.
Konstan joululaulu
(säv. K. Jylhä, san. P. Holm, sov. P. Jalonen)
Levyn surullisen laulu, jonka lopussa onneksi on myös toivoa. Tätä vakavaa joululaulua ei pysty kuuntelemaan silmien kostumatta.
14.
Oi Betlehem sä pienoinen (O Little Town Of Bethlehem)
(säv. L. H. Redner, san. P. Brooks, suom. san. V. Arti, sov. P. Jalonen)
Yllättävä, hieno kuorosovitus tutusta Arjan aiemminkin levyttämästä joululaulusta!
15.
Taas kaikki kauniit muistot
(säv. S. Ranta, san. J. Kojo, sov. H. Elo)
Levyn päättää, kuten Arjan joulukonsertitkin on päättänyt, Hexan lämmin sovitus Arjan lempijoululaulusta.

Levyltä löytyy juuri sitä kaikkea, mitä Arjalta on saatu kuulla joulukonserteissa, kirkoissa ja konserttisaleissa: vanhoja joululauluja, hilpeitä ulkomaalaisperäisiä joululauluja ja herkkiä, vakavia tunnelmia: levyä kuunneltaessa viimeistään jazzahtava "Lunta saa tuiskuttaa" vapauttaa vakavankin kuuntelijan joulumielen. Sen jälkeen levyn puolivälissä fiilikset ovatkin iloisen jouluiset.

Tasaisesti levylle sijoitetut vanhat ja kauniit joululaulut ("Varpunen jouluaamuna", "Lasten joulu", "Kun joulu on") sopivat yllättäen hyvin paikoilleen. Teos loppuu melko vakaviin ja hartaisiin tunnelmiin kolmen viimeisen laulun myötä - niiden kuuntelemisen jälkeen toipuminen vie aikansa, eikä tätäkään levyarviota pysty heti kirjoittamaan: "Onko tällaisen teoksen arvioiminen edes sopivaa?"

Albumia ei voi pilkkoa erillisiksi kappaleiksi: kun tarkastelee lauluja erikseen, paljastuu, että levystä ei välttämättä ole esimerkiksi radioissa soitettavaksi. On vaikea kuvitella radiokanavaa, jossa tällainen sisältöä sisältävä musiikki voisi toimia, valitettavasti. Arja on siis ottanut kaupallisesti riskin, ja se on niiden onni, jotka levyn itselleen hankkivat!

Arjan uutta joululevyä voi siis pitää Arjan onnistuneimpana kokonaisuutena. Osittain kiitokset pitää suunnata myös levyn taustavoimille, erityisesti tuottajina toimineille Mika Toivaselle, Heikki "Hexa" Elolle ja Pertti "Joulupukki" Jaloselle. Laulujen taustoihin ja sovituksiin on panostettu: harvalta levyltä löytyy näin monenlaista kokoonpanoa - pianosäestystä ja jopa säestämätöntä kuorolaulua. Porukalla on ilmeisesti ollut käsittämätön tahto ja taito luoda fantastinen kokonaisuus. Tuntuu jopa siltä, että levyä tehtäessä ei ole ollenkaan mietitty sen kaupallista arvoa, vaan tekijät ovat laittaneet siihen sydämestään kaiken sen, mitä ovat halunneet. Toivottavasti tämä tunne on totta - tämä levy ansaitsee paikan tekijöidensä sydämessä!

Muusikoiden ja muiden tekijöiden nimet ja Arjan jouluinen tervehdys kruunaavat Aleksi Mannisen suunnittelemat koruttomat kannet. Vaikka päällepäin levy näyttääkin ehkä hieman kotitekoiseltakin, se sopii suomalaiseen joulumieleen - ei mitään liian pliisua, vaan kotelollinen kotoista lämpöä!

Jos Suomen kevyen musiikin auringon vapautuminen levy-yhtiöiden kahleista tuottaa tällaisia teoksia, on syytä toivoa, että jatkossakin Arja uskoo itseensä ja luottaa tiimiinsä levyjä tehdessään! Millaisen täyttymyksen AK-002 tuottaakaan?

Suositus: heti levykauppaan tai Arjan omaan postimyyntiin!

Artikkelin kirjoittaja on Arjan musiikkia yli 12 vuotta seurannut helsinkiläinen 27-vuotias elektroniikkateollisuuden asiantuntijatehtävissä työskentelevä mies.

Näet ArjaWordin hienompana, jos hankit uudemman Internet-selaimen!