Näytönpaikan nauhoitus Yleisradiossa 7.5.1996

Saavun paikalle vasta kello 16:n aikoihin Ison pajan pääoven kautta, jolloin osa tutuista on istunut studiotalon kahviossa jo tunteja. Jo siellä on monta ihmetystä: Fortunat kahvilla, Saila työntää Patrikin ulkoilemaan ja lopulta Arjakin hekottaen ja hihkuen kiitää portaikosta pukuhuoneille toivottaen meidät tervetulleiksi. On muija tosi hilpeällä tuulella. Lopulta toimittaja Tuija Wuori laittaa meidät menemään studio 2:een, jossa istumapaikat valitaan vapaasti. Ne ihan nurkassa ja näkyvillä olevat paikat eivät alkuun täyty, mutta onneksi täyttyvät ennenkuin ehdin paikalle, sillä paikka, jossa lopulta istun samassa pöydässä Pajalan Janecan kanssa on hyvä, sillä siitä näkee myös alemmalle haastattelupöydälle, eikä siitä tarvinnut siirtyä missään vaiheessa.

Itse ohjelmaa on purkitettu jo aamulla ja päivällä, nyt vain tehdään ne osat, jotka vaativat studioyleisön. Sketsit tehdään maanantaisin, yksi ohjelma tiistaisin ja toinen keskiviikkoisin parin viikon välein. 8.5.1996 meneekin purkkiin viimeinen Näytönpaikka. Tämä ohjelma tulee ulos 18.5., eli pääsen huutamaan Arjalle yleisön joukosta: "Mun synttärit, jee-jee!", johon Arja vastaa: "Silloin on Panun synttärit, Panu täyttää 15." Jee-jee.

Arja kertoo hyviä juttuja kuvaustauoilla, mm. mikrofoninsa akusta takamuksensa päällä. Vaikkapa kuinka se oli kerran irronnut ja jäänyt roikkumaan jalkojen väliin. Siinä hän oli yrittänyt peitellä sitä (Arja näyttää senkin ihan pelleilläkseen), mutta lopulta olivat joutuneet ottamaan uusiksi. "Tässä se roikkui, ihan kuin pallit!" Arja nauraa jutulleen katketakseen, kuten yleisökin, sillä Arjan jutut ovat tunnetusti hauskoja ja hauskasti kerrottu. "Että sitten kun nauru loppuu, vaihdetaan vain peppuun uusi akku ja johan taas meno jatkuu!"

Ymmärrettävästi hauskinta ei tule näkemään televisiosta, esimerkiksi sitä, kuinka Arja pelleilee, kun pitää saada yleisö taputtamaan eri tapahtumille ja silloin kun otetaan lopuksi yleisöstä erillisiä taputuskuvia. "Sitten telkkarista näette, mille taputitte. Taputatte vaikka kuinka, vaikka ette olenkaan pitäneet siitä mitä näytettiin!" Toinen syy, mikä meidät saa taputtamaan, on ne kuvanauhalta näytettävät kappaleet "Valoa ikkunassa" ... "Enkelin silmin", jotka näytetään meille Legato-ravintolan "ikkunassa", joka on itseasiassa videoprojektorin kuva. Lisäksi katselemme niitä juuri otettuja otoksiakin uudelleen - varsinkin munaukset saivat iloisiksi. Siksi siis yleisö tulee nauramaan ja on niin innostunut kaikesta, mitä ohjelmassa tapahtuu.

Yhden kerran Arja näyttää kielensäkin, kun sanat menevät niin solmuun, että hän itse päättää otoksen kesken kaiken kielennäyttöön ja prööttäykseen. Arja on lisäksi niin kova puhumaan, että studio-ohjaaja Kimmo Miettinen saa yrittää todella kaikenlaisin keinoin saada Arja päättämään haastattelunsa. Siinä on yleisöllä nauramista, kun hän siinä huitoo ja kirjoitteli lappuja! Välillä saadaan nauraa, kun studio-ohjaaja huutelee Arjaa, joka vain istuu esiintymiskorokkeen reunalla lukien papereita, eikä huomaa mitään.

Taikatemppukin alkaa yllättäen kesken haastattelun. Kuvanauhalta ja ohjelmasta näkyy kuinka hämillään Arja on yllätyksestä - naama menee peruslukemille. Temppukin otetaan kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla mm. Taikuri-Jani kaataa huomaamattaan palavaa bensiiniä lattialle. Siinä meinaa se pitkä liina pudota suoraan liekkeihin. Ilmestymistempun lopuksi Vesa Nuotion saapuessa muiden haastateltavien joukkoon pöydän ääreen, he kysyvät Vesalta, että "Miten sä ton teit?", johon Vesa vastaa: "Oli siinä kyllä ahtamista". Arja: "Vatsa sisään, rinta ulos!" ja naurut päälle. Kolme kertaa Vesan pitää vielä ahtautua siihen häkkyrään.

Ennen jokaista otosta menee paljon aikaa järjestelyihin. Mikäs siinä: Arja keikkui tuolilla ja jutusteli vieraiden ja yleisön kera. Lopulta itse ohjaaja Heikki Rokkanen saapuu studioon harjan ja rikkalapion kanssa - pitäähän taikatempun lattialle tuomat hileet poistaa ennen uusintaotosta. Niin oli studio-ohjaajallakin hymyssä pitelemistä. Seuraus: ohjaaja heittää rikkalapion studio-ohjaajalle! Myöhemmin paikalle saadaan myös siivooja, jolta toista kertaa lattiaa puhdistettaessa taikatempun hileistä kysytään, että "Eikö ole tylsää siivota, kun hetken päästä se sotketaan kuitenkin uudelleen?", johon siivoojatäti: "Mutta tällä on työllistävä vaikutus!". Viimeisellä siivouskerralla paikalle saadaan myös yleisön ehdottama pölynimuri.

Taikatempussa on lisäksi sellainen ongelma, että tuli Taikuri-Maaritin tikun päässä ei pala riittävän kauan. Studio-ohjaaja etsii lopuksi jotain lankaa kiedottavaksi siihen tikun kärkeen paloaikaa lisäämään. Tähän kontrabasson polttamisesta vitsailevasta Fortunasta Timo huutaa: "Kontrabasso palaa ainakin puoli tuntia!" Lopulta viimeisen otoksen loputtua studio-ohjaaja palaa studio keskelle roihuava tikku kädessään: "Nyt tämä sitten palaa vielä huomennakin.", ja kietoo sen taikatempussa käytettyyn mustaan kankaaseen ja polkee sitä yhdessä Janin kanssa.

On Fortunallakin hyviä juttuja, kun he tauoilla odottelevat soittimiensa takana levottomina. Arja ja he ovat olleet tekemässä ohjelmaa jo puoli yhdeksästä saakka ja kaikki ovat jo ihan pelleilytuulella.

Tuija Wuori, joka jakaa yleisölle virvokkeita muistaa tarjoilla pöytäämme vasta nauhoitusten puolessa välissä, kun lasit loppuivat aluksi ja sitten hän unohti asian. Oli meillä yksi lasi pöydällä kolmea kohden, johon ei kukaan uskaltanut koskea.

Tämä ohjelma on Euroviisu-aiheinen, sillä tuleehan se ulos Euroviisu-iltana. Nauhoituksen lopuksi Arja ja Euroviisuja juontava Minna tekevät yhteisjuonnon, josta 18.5. voidaan siirtyä itse Euroviisuohjelmaan. Kyseisen pätkän oton aloitus venähtää ja lopulta studio-ohjaaja sanoo Hokkaselle, että "Oikeastaan te voisittekin mennä paikoillenne.", johon Hokkanen: "Me kyllä ollaan viety jo soittimet pois. - Ei kai sinne kannata mennä seisoskelemaan?"

Eipä sitten tarvinnut.

Näet ArjaWordin hienompana, jos hankit uudemman Internet-selaimen!