Jouluyö, juhlayö -kiertue

Muistoja ensimmäisestä ja viimeisestä konsertista

Jouluyö, juhlayö -kiertueen konserttimuistoja on kovasti palauteltu mieliin heti kiertueen päättymisen jälkeen, joten kirjoitan pitkästä aikaa myös omista kokemuksistani. Olin katsomassa kiertueen ensimmäistä konserttia Järvenpäässä 24.11. sekä viimeistä Helsingissä 18.12.2005.

Helsingin konserttikokemustani kuvaa lausahdus "voimakkuus korvaa laadun": Ikävää, että Finlandia-talon äänentoisto satelliittikaiuttimineen pilaa muutaman juuri tietyillä paikoilla eturiviä istuvan kuulon. Vielä seuraavanakin aamuna oli toinen korva kipeänä, ja sehän ei ole sitä mitä toivoo saavansa parin kymmenen euron vastineeksi. Ikinä aiemmin ei olisi konsertissa korvatulppia tarvinnut, edes Hartwall Arenan juhlakonsertissa, jossa sellaiset järjestäjien puolesta jaettiin. – Kuka haluaisi maksaa kuunnellakseen korvatulppien huminaa? – Kyllä (eturivin) fanitkin haluavat kuunnella, eivätkä vain katsella.

Jouluyö, juhlayö -konserttien laulut
(ilmoita taululla, jos järjestys on mielestäsi virheellinen)
1.
Rekiretki (saapuminen katsomosta)
2.
Joulu metsämaille saapui
3.
Kun joulu on (mikki telineessä)
4.
Lapsi tuoksuu joululta (lavan reunalla istuen)
5.
Lunta saa tuiskuttaa
6.
Tonttu Torvinen

(puvun vaihto)
7.
Joulusydän
8.
Joulutaivas tähtineen (flyygelin vieressä istuen)
9.
Nisse-polkka (pomp-pi-en)
10.
Siks' toivon (maassa istuen)
11.
Varpunen jouluaamuna (mikki telineessä)

(väliaika, puvun vaihto)
12.
Taas kaikki kauniit muistot (ilman säestystä)

(runo)
13.
Talven ihmemaa
14.
Valkea sade (flyygelin vieressä istuen)
15.
Saukki-sikermä (Joulupukki suukon sai –
Jollei jouluna ole lunta – Joulupukki matkaan jo käy)
16.
Saa joulu aikaan sen
17.
Tähti, tähdistä kirkkain (+Hexa, flyygelin vieressä istuen)

(puvun vaihto)
18.
Jouluyö, juhlayö (Hexa, Harri [Lehtonen] & Pertsa edessä)
19.
Oi jouluyö (mikki telineessä)
20.
Marian poika (afrogospelsovitus)
21.
Konstan joululaulu (flyygelin vieressä istuen)
22.
Ave Maria (mikki telineessä)

(puvun vaihto)
23.
Avaruus (saapuminen katsomosta)
24.
Joulun rauhaa (mikki telineessä)

Käsikirjoitus - ne pienet erot

Konsertit etenivät saman käsikirjoituksen mukaan, mutta kiertueen aikana oli tapahtunut kuitenkin hurjasti pieniä muutoksia. Esim. ainakin Helsingissä Lapsi tuoksuu joululta -laulun jälkeen lattialla Arja pyörähti vauhdikkasti istualtaan ympäri – kiva yksityiskohta, jota ei nähty Järvenpäässä.

Annukka Vanhoja
Nisse-polkan päätös Finlandia-talolla

Ensimmäisessä konsertissa Arja aloitti Nisse-polkan reilusti korkokengät jalassa, mutta heitti ne vauhdissa pois pitkin lavaa; Helsingissä ja varmaan monessa muussakin paikassa kengistä luovuttiin jo ennen polkan alkua. Eikä Arja Matti Rantatalon huippuvauhtisen polkan jälkeen maannut maassa oikosenaan kuten Helsingissä, vaan ainoastaan tuupertui lattialle. Sääli, että ainakaan Helsingissä ei varpaita heiluteltu polkan jälkeen, kuten Järvenpäässä ja ilmeisesti muonessa muussa paikassa. Se näet huvitti yleisöä ihan kunnolla.


Järvenpäässä jälkimmäisellä puoliskolla oli oikeita kynttilöitä

Polkan jälkeen lattialla istuen laulettiin muuten Siks' toivon, jossain muualla mainittu Joulutaivas tähtineen tuli jo aiemmin Hexan [Heikki Elo] flyygelin ääressä istuen. Laulujen sanat olivat tarttuneet Arjankin päähän hämmästyttävällä tavalla: Järvenpäässä sanat unohtuivat vähintään viisi kertaa, Helsingissä ei kertaakaan!

Runosta "Yksin hiihtäjä"; Hiihtäjän virsiä, Eino Leino, 1900 (lue koko runo täällä)

Minä hiihtelen hankia hiljakseen,
minä hiihdän siskojen kanssa,
koti tuolla se vilkkuvi kultainen,
tuli taasen on takassansa,
emo huolella käy,
eikö lapsia näy,
kun ilta jo hangilla hämärtäy.

Elä murehdi turhia, äitini mun,
me tullaan, tullaanhan kyllä,
me tulemme poskin niin lämpimin,
meill' onhan villaista yllä,
ja jos kylmäksi jää
sormi yks tai tää,
sun suukkosi kyllä sen lämmittää.

Me hiihdämme alta ikkunan,
me katsomme salaa sisään:
Isä pitkää piippua polttelee,
emo takkahan halkoja lisää.
Hei, hip hip huraa!
kaikk' kerrassaan!
Ovi auki ja äidin helmahan vaan.

Järvenpään kakkossetille Milla [Mattila] toi aiempien vuosien kiertueista tutun Anttilankin valikoimasta löytyvän monihaaraisen kynttelikön – sitä tai joulutähtiasetelmia ei Helsingissä nähty. Kakkossetin ensimmäisen laulun jälkeen aloitettu runonlausunta yllätti minut kuitenkin molemmilla kerroilla ja varmaan monet muutkin. Arja lausui upean eläväisesti kolme säkeistöä Eino Leinon teoksesta Hiihtäjän virsiä vuodelta 1900, tosin hieman soveltaen. 


Järvenpäässä kolmospukua koristi "lampaannahka"

Lukuisat asunvaihdot - jopa konsertista toiseen

Poikkeuksellisen suuri määrä asuja, viisi, ja käsittämättömän nopeat vaatteenvaihdot hämmästyttivät konserttiyleisöä paikasta riippumatta. Mutta konsertin viisi pukua eivät olleet samanlaiset joka paikassa!


Polkkavaate ilman olkaimia Järvenpää-talossa

Sama vaate olkaimien kanssa Finlandia-talossa

Kakkospuku, eli punainen, sai jossain vaiheessa kiertuetta ohuet olkaimet; Järvenpäässä ko. vaate putosikin polkassa niin alas, että meikäläisen kaltainen eturivin siveellinen ihminen joutui varmuuden vuoksi laittamaan kädet silmille. Helsingissä kakkososan ensimmäisen Eteran mainoksista ja kesän Tangomarkkinoilta tutun kullanvärisen puvun hartioilla ei ollutkaan Järvenpäässä ollutta "lampaantaljaa".


Neljäs puku Järvenpään ensi-illassa

Neljäs puku Helsingin päätöskonsertissa

Neljäs (valkoinen) vaate oli Helsingissä kokonaan eri kuin Järvenpäässä. Päätöskonsertin valkoisessa asussa oli haituvia, kun taas ensimmäisessä konsertissa valkoisena vaatteena oli tuttu asu vuoden 1999 juhlakonsertin Memory-laulusta. Ensimmäinen puku oli tullut tutuksi jo Kummien joulushowsta ja Tapiolan Lions Clubin konsertista, ja konsertin päättänyt asuste oli sekin tuttu vuoden 2004 Tangomarkkinalähetyksistä.

Näyttävä lopetus - vai oliko sittenkään?

Joulun rauhaa oli Järvenpäässä Avaruus-biisin jälkeen, mutta Helsingissä(kin) osa yleisöstä pakeni salista jo ennen Avaruuden alkua. Arjan mukaan Joulun rauhaa kuultiin vain Järvenpäässä ja Tampereella. "Setti ei kaivannut enää sitä." Järvenpäässä taputuksia tosin riitti melkein sitäkin seuraavaan lauluun, jollaiseen varautumisesta Arja ensikonsertin jälkeen hämärästi vihjaisi – mikähän lie se olisi ollut?


Helsingin Avaruus-valoshow oli pettymys Järvenpäähän verrattuna

Avaruuden valoshow Finlandia-talolla oli onneton esimerkiksi Järvenpään fantastiseen versioon verrattuna. Alussa Järvenpään katsomoa pyyhkineet siniset valokeilat olivat Finladia-talolla vain paikallaan katsomoa kohti. Peilipalloa ei juuri hyödynnetty, koska ainoa valopuomi palloineen oli lavan takaosassa. Järvenpäässä konsertin upein kohta oli juuri peilipallosta sironneet sadat siniset valojuovat ympäri savuista katsomoa!

Kahdesta konsertista aina toinen on parempi, tällä kertaa parempi oli Järvenpään upea ensi-ilta – osittain Finlandia-talon epätasaisen äänentoiston vuoksi. Hieno kokemus!

PS. Kiertueen suosikkiesityksiini luettakoon Oi jouluyö (Helsingissä se meni luihin ja ytimiin asti [osittain äänenvoimakkuudenkin vuoksi]; puuskuttava Arja menikin halaamaan Pertsaa [Pertti Jalonen] laulun loputtua), jota on kuullut harvemmin naisen laulamana, ja Ave Maria.

Näet ArjaWordin hienompana, jos hankit uudemman Internet-selaimen!
Näet ArjaWordin hienompana, jos hankit uudemman Internet-selaimen!