"Kolme kolikkoa lähteessä"

Eli italialainen iltapäivä Lahden Kaupunginteatterissa


Teksti ja kuvat:
Panu Tuominen

Lahden Kaupunginteatterin Näyttelijäyhdistys ry:n ja Teknillinen henkilökunta ry:n iltapäiväkonsertti oli monella tapaa harvinaislaatuinen. Sunnuntaisin niin hiljaiseen teatteritaloon oli saatu eloa jopa noin viiden-kuudensadan katsojan voimin.

Monelle Arja-harrastajalle tutut näyttelijät viihdyttivät yleisöä jo aurinkoisessa lämpiössä. Monen konserttiin saapuneen ilme oli mukavan yllättynyt, kun Hilarius-hiiri-elokuvastakin tuttu Pekka Räty (Isä-Loru) toivotti saapuvia vieraita tervetulleiksi harmonikan kera. Lämpiössä pyöriskelivät myös mm. tutut Ritva Filppu (Dora Bailey), Pertti Roisko (Roy Simpson) ja Raimo Wahlström (Roscoe Dexter).

Tuttu ympäristö tuttuine henkilöineen toi mieleen monia upeita muistoja vuosi sitten loppuneesta musikaalista. Tunnelma nousi lämpiössä erittäin kulturelliksi, lähes kuin teatteria olisi tullut katsomaan.

Konsertin alku oli mahtipontinen. Heti esiripun noustua Kimmo Leppälän eläväisesti johtama 22-henkinen Arriba!-kokoonpano säestäjinään Jarno Kuusisto kultaisella harmonikallaan ja itse Hannu Lehtonen mandoliinillaan jyräytti ilmoille "Poppa Piccolinon".

Konsertin väkinäisistä törkyvitseistä piti huolen Kirsti Wallasvaaran (Lina Lamont) kanssa juontajana toiminut Petri Liski (Don Lockwood), joka juonsi tapahtumaa televisiosta tutulla tyylillään. Hauskempaa huumoria nähtiin lavan oikeassa reunassa olevien pöytien ympärillä, kun pellen osaan viritetty italialainen tarjoilija täytti omalla koreografiallaan näyttelijäkolleegojensa laseja ja otti valokuvia orkesterista ja yleisöstä.

Konsertin kulku oli tuttu aikaisemmille kävijöille, mutta siitä huolimatta se on yhä luomava. Ensimmäisen setin nopeammat "Capri"-duetto ja Arjan "Carina" tempaisivat yleisön helposti mukaan eteläeurooppalaisiin säveliin. Yleisöä ei voinut olla miellyttämättä myöskään Arjan upeat punaiset iltapuvut ja tummiin pukeutunut orkesteri, jota oli Lohjan pienen Laurentiussalin konsertteihin verrattuna vahvistettu Päijät-Hämeen konservatoriosta poimituilla viuluilla.

Suuren lavan täyttäminen ei ollut ongelma. Hannu Lehtosen laulujen aikana Arja istui omalla jakkarallaan orkesterin edessä ja orkesterin takana tanssivat huimin pyörähdyksin Susanne Papinsaari ja Konstantin Karin. Tanssista löytyikin yksi konsertin ensimmäisen puoliskon huvittavista kohtauksista, kun Susanne ja Konsta saapuivat tanssimaan Arjan ja Hannun seuraksi etualalle. Eipä mennyt kuin pieni hetki, kun Arja ja Hannu tajusivat yhteisen tanssitaitonsa rajallisuuden. Arja yritti vielä sivulta seuratessaan matkia tanssijoiden vauhdikkaita askelia, ja sepäs oli hauskaa Arjankin mielestä.

Väliajalle yleisön saatteli Arriba!-kokoonpanon fantastinen pianisti, grand-old man, Luis Pasquet (82) toimimalla solistina tutussa tangossa "Guaglione" (Poika varjoisalta kujalta). Urugualaissyntyinen Pasquet on ehtinyt upean uransa aikana toimia mm. Beirutin kasinon taiteellisena johtajana.

Toisella puoliskolla yleisöä hemmoteltiin myös italian- ja englanninkielisin esityksin. Lahden Kaupunginteatterin aiemminkin vettä kokeneelle lavalle oli tuotu suihkulähde kuvastamaan Rooman tarunomaista Fontana di Treviä. Ruusunauhat lavalla ja koko takaseinän kokoinen taustakuva toi esitykseen sadunhohtoisuutta.

Musiikillisesti konsertti huipentuu Arjan häikäisevään esitykseen Romeo ja Julia –elokuvan laulusta "Kun aika on". Laulu saa katsomolta konsertin suurimmat aplodit. Vauhtia kaipaavia miellytti vauhdikas "Milloin, milloin, milloin".

Lisäksi kuulemme mm. "Three coins in the fountainin" Arjan upeana esityksenä, sekä "Amo solo ten" Arjan ja Hannun yhteisenä duettona. Konsertin päättyessä kuulemme käsiohjelman ulkopuolelta hellyttävän "Buona notte Bambinon". Tapahtuman kevyttä luonnetta ja hienoa syyssäätä ulkona korosti konsertin lopuksi laulettu "Aurinkoni" (O sole mio).

Konsertin jälkeen Ritva Filppu kyseli innokaasti takaoven eteisaulassa odottaneilta yleisön jäseniltä kommentteja konsertista. Aulassa yleisö vaikutti konserttiin hyvin tyytyväiseltä, mutta vielä tyytyväisimmiltä vaikuttivat itse näyttelijät poistuessaan jatkoille paikalliseen ravintolaan. Aikaisemmista upeista Koriseva – Lehtonen –konserteista tämä iltapäivätapauksen erotti ammattitaidolla tehty mainio "ylöspano", kuten Filppu kuvaili teatterin osuutta. Toivottavasti ennakkovihjailut siitä, että Arriba!-kokoonpano ei ole vielä loppuunkäytetty, toteutuvat.

Arja kiisi hämärtyvästä Lahdesta ansaitsemalleen jännittävälle Afrikan-lomalleen – onnea valloitukseen! Se(kin) onnistuu!

Nšet ArjaWordin hienompana, jos hankit uudemman Internet-selaimen!