Suorat Formula-1-lähetykset ilmaiseksi

Viron TV3 näkyy etelärannikolla lähes virheettömästi

Maksullisen digi-TV:n vietyä F1-lähetykset satunnaisen katsojan ulottumattomiin, pääkaupunkiseudulla ylivoimaisesti helpoin tapa F1-kisojen katsomiseen suorana ilmaiseksi on seurata niitä Viron TV3-kanavan kautta. Viron TV3:n katsomiseen rannikon välittömässä läheisyydessä riittää tavallinen UHF-antenni ja analoginen PAL-viritin, eli se mikä suomalaisissa televisioissa jäi tarpeettomaksi hetki sitten.

Viron TV3 lähettää Tallinan Piritan lähetysasemalta ohjelmaa UHF-kanavalla 28 (lähde: AS Levira). Niinpä suuntaamalla antennin Tallinan suuntaan ja nostamalla sen mahdollisimman korkealle (UHF-vastaanotto on herkkä korkeudelle kantaman äärialueilla) onnistuu formuloiden katsominen suorana ilmaiseksi omalta TV-ruudulta. Virolaisen analogisen F1-lähetyksen kuvasuhde on tosin vain 4:3, joten ihan kaikkea ei ilmaiseksi saa.

Minulla on käytössä halvin mahdollinen laajakaistainen UHF-antenni, joka oli jäänyt käyttämättömäksi kesämökillä. Alun perin olin hankkinut sen Partcosta. Koska asuntoni olohuoneen ikkunat ovat kaakkoon ja talo kaakkoisrinteessä, lähetyksen seuraaminen onnistuu suoraan olohuoneessani viemättä antennia edes asunnon ulkopuolelle. Etäisyyttä rannikolle Helsingin keskustaan on seitsemisen kilometriä.

Mikäli joskus viitsin satsata F1-seurantaan ihan tosissaan, hankin parvekkeen katonrajaan seinäkiinnikkeen, johon antennin voisi asentaa vieläkin korkeammalle ja jättää asennetuksi koko formulakauden ajaksi. "Puolikiinteä" kaapelointi on digiaikana helppo järjestää, sillä "formula-antennin" voi kytkeä TV:n analogisen virittimen antenniliitäntään eikä antennisignaalia tarvitse yhdistää normaaliantennista tulevaan johtoon, joka on yleensä viety vain digivirittimelle.

Tosiharrastaja hankkisi kapeakaistaisemman TV-antennin, joka antaisi suuremman vahvistuksen kanavalle 28. Suurempi antennivahvistus valitettavasti merkitsee isompaa antennia, mutta tämä ei ole yleensä ongelma ulkoasennuksissa.

 
To see PanuWorld's finest appearance, update your web browser!